Geleneksel dokunun korunması amacıyla, Konağımızda engelliler için asansör tesis edilmemiştir.

Booking Award
KONAĞIN BUGÜNÜ

Kayıtlı bir kültür eseri niteliğindeki Mehveş Hanım Konağı, bugün özel mülk statüsündedir ve sahipleri tarafından konut olarak kullanılmaktadır.

Yaklaşık 600 m2 alan üzerinde, üç katlı olarak inşa edilmiş bulunan konağın iki kademeli bahçesi, üst bahçesinde bir havuz ile selamlık köşkü ve alt bahçesinde bir çeşme bulunmaktadır.

Konağa Mescit Sokaktan iki giriş vardır. Bunların birincisi Konağa doğrudan giriş sağlayan ön kapı, diğeri bahçe kapısıdır. Bahçeden konağa iki ayrı kapıdan girilebilmektedir. Bu iki kapıdan alt bahçeden olanı zemin kata, üst bahçeden olanı orta kata giriş sağlamaktadır.

Kısmen yere gömülü olan zemin katta mutfak, yemek salonu, çay salonu ve lavabo bölümü bulunmaktadır. Tamamen taş duvarlarla örülü olan bu katın özelliği yazın serin kışın ılık olmasıdır. Bu kattan orta kata yarısı taş, yarısı ahşap olan bir merdivenle çıkılmaktadır.

Ahşaptan ve “Bağdadi” olarak yapılmış olan orta katta; üç oda, bir kiler, bir banyo-tuvalet ile sokağa, bahçeye alt ve üst kata bağlantı sağlayan koridorlar yer almaktadır. Bu katta, eskiden mutfak olarak kullanılan ve kazan ocağının bulunduğu oda ile misafirlere yemek ikram edilen oda arasında yemekleri aktarmakta kullanılan bir dönme dolap mevcuttur. Orta katın üst bahçeye çıkışında tamamen ahşaptan yapılmış veranda vardır. Katın her bölümü ayrı bir mekan olarak düzenlenmiştir.

Orta kattan üst kata tümüyle ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır. Alışılmışın dışında özel bir şekli olan merdiven, üst kat sofasına açıldıktan sonra iki yanda altışar basamak daha yükselerek burada birleşir. Sofa zemininden yüksekteki birleşme yerinde dinlenmeye, sohbet etmeye ve sokağı izlemeye uygun bir oturma mekanı oluşmuştur.

Yine ahşaptan ve “Bağdadi” olarak yapılmış üçüncü kat, tüm geleneksel Türk evlerinde olduğu gibi evin en gösterişli kısmıdır. Bu katta merdiven kısmının dışında, sofa, eyvan, 5 ayrı oda ve bir banyo-tuvalet bulunmaktadır. Sofanın tavan yüksekliği diğer odalardan fazladır ve buranın ahşap tavanı göbek şeklinde süslemelidir. Ebeveyn odası olarak kullanıldığı bilinen bir oda ile misafir yatak odası olarak kullanıldığı sanılan bir diğer odanın ahşap tavanları da göbekli biçimde işlenmiştir. Diğer odaların ahşap tavanları daha sadedir.

Üçüncü katta oda sayısı ilk görüşte beklenilenden fazladır. Bu alana bu kadar fazla sayıda odanın, farklı özellik ve görünümlerde, zengin bir biçimde yerleştirilmiş olması hayret uyandırmaktadır. İki gelin odasından sokağa bakmayan ve sınırlı görüş alanına sahip olanı yeni gelin içindir. Yeni gelin ancak belli bir olgunluğa erdikten sonra sokağı gören diğer gelin odasına geçebilirdi. Üçüncü katın son odası “Besleme Odası”dır. Bu oda küçük olmakla birlikte çok sevimli ve geniş görüş alanına sahip bir odadır.

Bir kısım odalarda, ahşap dolap içinde “Yunmalık” denilen, daha çok abdest almak için kullanılan ve günümüz duş kabinlerini andıran bölümler mevcuttur.

Odaların “Cumba” olarak adlandırılan çıkmaları, oda sakininin sokağı boydan boya görmesine olanak sağlamaktadır.

Konak bahçesinde bir çitlembik ağacı ile hurma, ıhlamur, fındık ve ceviz ağaçları bulunmaktadır. Konağın onarımı öncesinde helalarında bulunan büyük boyutlu yontma hela taşları, bugün bahçede sergilenmektedir.

Mehveş Hanım Konağının Mescit Sokağa bakan cephesinde, diğer geleneksel Türk evlerinden farklı bir cumba mimarisi mevcuttur. Bu cumbalarda kuşlar için suluklar yer almaktadır. Konağın pencere mimarisi de diğerlerinden farklı özelliktedir. Yabancı mimarlar, evin iç mekanlarının tasarımında hava akımını idealize eden bir tarzın seçilmiş olduğuna işaret etmektedirler.

Safranboluda seçkin bir konaklama mekanı.
FOTOĞRAFLAR / PHOTOGRAPHS BY: Muammer AKSOY & Merve Gülenay AKSOY
Her hakkı saklıdır. Fotoğraf ve metinleri kaynak göstermeden kullanmayınız. 2006 : © Mehveshanimkonagi.com.tr
All rights reserved. Do not use the photographs and texts without making referance to the source.
Safranbolu Mehveş Hanım Konağı